Спагети срещу вампири
Наскоро четох статия, в която се обясняваше, защо италианската кухня се ценяла напоследък толкова много. Основният аргумент на автора беше, че ястията се приготвят много бързо и въпреки всичко са много качествени. За доказателство към тезата бяха приложени вездесъщите спагети. Забавно е да гледаш как народът се прехласва по италианската кухня, като се концентрира само върху спагетите. Което пък веднага ми припомня за интервюто на наш футболист, който на въпроса дали може да готви, той отговори утвърдително, много възторжено и крайно убедително и посочи като любима рецепта „Спагети Непомняточнокакви“.
Отплеснах се, а исках да напиша набързо няколко добри думи за спагетите или по-точно за това, колко прекрасно е да си направиш спагети с чесън. Ако обичаш чесън, разбира се. Просто е, а пък ефектът върху благосъстоянието е много голям.
Нарязвате на ситно 2-3 скилидки чесън и ги слагате да се запържат в малко зехтин (или олио, но по-добре зехтин). Успоредно с това можете да сложите спагетите да се варят.
Единственото, за което трябва да внимавате при тази манджа, е да не препържите чесъна. Ако нямате опит във варенето на спагети, можете да следвате указанията на опаковката. Лично аз напоследък ги обичам по-твърди (т.нар. ал денте). За чесъна в общи линии трябват няколко минути – толкова, че да си пусне благините в мазнината и леко да омекне. Когато сметнете, че чесънът е полуготов, просто добавете няколко лъжици ситно нарязани домати от консерва (с пресни също става много добре).
Имайте предвид, че целта не е постигането на перфектния доматен сос. Доматите в случая са повече за цвят и разнообразяване на текстурата. Поръсвате с малко черен пипер и сол на вкус.
В общи линии сосчето е готово, когато са готови спагетите. Размесвате едното в другото, украсявате с един плясък зехтин и малко от любимото ви твърдо сирене и пиршеството може да започне. Мух-мух.