Ципури в бяло вино
Рибите се готвят много лесно и са много вкусни. Да вземем например тези ципури.
За предпочитане е да са пресни, а не замразени. Ако са замразени, ще трябва малко да ги размразите, за да постигнете пълния ефект.
Освен ципурите ще ви трябва една глава лук, два малки или един голям домат, половин литър бяло вино, черен пипер, сол и малко тарос.
Започвате с рибите. Леко ги разтваряте и ги натривате добре със сол. Не е необходимо да побеляват, но, да речем, спокойно можете да втриете по 2-3 щипки сол във всяка риба. Това е цялата сол, която ще ви е необходима, така че няма голяма опасност да пресолите. Оставяте рибетата няколко минути, за да проникне солта.
Междувременно нарязвате доматите и лука на филийки, след което подреждате филийките в коремите на ципурите, така че да се застъпват. Тъй като няма много място, е хубаво да използвате по-малка глава лук и по-малки по размер домати. Не е необходимо да натъпквате всичките домати и лук. Каквото остане, ще плува на воля във виното. Слагате приготвените риби в малка тава. Малка, защото искаме виното да ги покрива, ако не целите, то поне донякъде. Слагате два плясъка зехтин, поръсвате с черен пипер и тарос и накрая спивате виното.
Завивате с алуминиево фолио и печете на около 170 градуса. За 30-45 мин трябва да са идеално готови. Ако фурната ви е бавна, дайте им около час.
Гарнитурата е въпрос на лично предпочитание. Ако не сте много гладни, оставете картофите за друг път и си направете зелена салата.