Рибена чорба от О
Преди много години, когато обикалях по ръба на света, на място със звучното име О, ядох най-вкусната рибена чорба на света! Излязло изпод пръстите на човек, който по принцип не обича рибена чорба, това е огромно признание! Идеята за тази чорба се загнезди в главата ми и се превърна в идея фикс. Един прекрасен ден реших да направя нещо по въпроса, разрових мрежата и се опитах да скалъпя нещо, което поне малко да напомня чудесията, която ни сготви онази любезна норвежка!
Като за начало продуктите:
1 по-голям картоф
1 морков
Целина – малко нарязани листа и парченце от главата.
Зелен лук – няколко пера.
Прясна риба – трябват ви около 400-500 гр. от колкото се може повече морски видове. Чорбата в О включваше месо от 7 вида риба! Малко трудно постижимо в нашите условия, за това аз обикновено се ограничавам до треска и сьомга, от време на време и ципура. Тази рецепта позволява да вкарате в употреба онези изостанали глави или средни кости, които не стават за печене, но които съдържат доста месо.
Скариди – 100-200 гр., без значение от размера. Все пак, преди да посегнете към тигровата/кралска разновидност, помнете, че Грийнпийс не препоръчва употребата им, защото се отглеждат в развъдници, които не отговарят на условията за устойчиво развитие! А ние, любителите на морски дарове, държим да им се радваме още дълги години, нали?
Дафинов лист – 1-2 листа
Рибен/стриден сос – ако имате, може да сложите 1 лъжичка. Ако не сте попадали на него, става въпрос за сосове с гаден вкус и аромат, приготвени от ферментирала риба или стриди, които се използват традиционно за овкусяване на храната в Азия. Тази съставка не е задължителна, рибният аромат ще е омайващ и без него, стига да сложите достатъчно риба и особено ако тя е прясна!
Сметана – около 200 мл. Може да ползвате течна сметана за готвене или квасена.
Олио или зехтин за готвене.
Чер пипер и сол
До тук добре. Сега да сготвим чорбата. Първо, задушавате зеленчуците в малко олио или зехтин докато омекнат. Използвайте времето за да сварите и почистите скаридите, както и да нарежете рибата на кубчета. Когато зеленчуците са готови, сложете рибата и скаридите, долейте вода и оставяте супата да къкри кротичко. Количеството вода е по ваш вкус – ако искате по-рядка супа сложете повече, за по-гъста, естествено, добавете по-малко. Помнете, че сметаната ще повиши обема, а картофите малко ще сгъстят чорбата. Не е добре да ври много бурно, защото рибата е крехка и хапките ще се разкъсат. Не забравяйте солта и пипера! Оставете на тих огъня 10тина минути, а през това време подгответе сметаната – течна или квасене, стоплете я леко и я разбъркайте добре, така че да получите хомогенна смес. Може да добавите и няколко лъжици от течността на супата, за да стане по-течно. Изсипете я в супата, разбъркайте и веднага махнете тенджерата от огъня. Ако сте почитатели на магданоза, може да нахвърляте по няколко листа върху всяка порция. Ако го направите, не ме канете на обяд!
Докато чакате да поизстине, да кажа за сметаната. По-лесно се готви с течната, неквасена сметана. Тя се смесва безпроблемно със супата, стои по-меко и креместо. Предимство на квасената е киселата жилка, която доста пасва на една рибена чорба. Основния недостатък е, че лесно става на „трохи“, когато се смеси с чорбата. Което всъщност не се отразява вкуса 😉
Ако някой отиде до О преди мен и има късмета да вкуси от вълшебната норвежка рибена чорба, моля да сподели до колко моята рецепта се доближава до тяхната.