Олимпийски лимонов кейк

Причината да се захвана с ронливия лимонов кейк на Мери Бери бяха лимоните, които отлежаваха вече втори месец в хладилника. Бяха личен подарък от вечния градинар, т.е. био-органик до последната семка.

20140111_133248

Според оригиналната рецепта се нуждаете от:

  • Фино настъргани корички от два лимона
  • 225 гр размекнато масло
  • 225 гр захар
  • 275 гр брашно
  • 1 бакпулвер
  • 4 яйца
  • 4 с.л. мляко

За хрупкавия топинг:

  • Сок от два лимона
  • 175 гр захар

Първо си изрязвате прилежно ноктите, за да не обогатите кейка с ненужни съставки, след това преминавате към рендето и стъргането на лимоновите кори. Добрата новина е, че стъргането на корите е най-трудоемката част от приготвянето, следва смесването на всички съставки в купа.

Първата девиация от протокола на Мери беше маслото, защото наличното количество се оказа малко, та допълних с едно маскарпоне, изостанало от предишно тирамису. След разбиване с миксер за 2-3 минути тестото се получи приятно мазно с лек лимонов аромат. За първи път изпробвах керамична форма за кекс. Не знаех дали и на нея приляга да се намасли, но като за първи път никога не е излишна малко смазка. Още докато се печеше, ухания на лимон заляха цялата кухня.

Съвсем искрено си признавам, че съм очарована от керамичната форма. Кексът се изпече равномерно, а после съвсем безпроблемно напусна формата. Ура!

finТук забравяте за хрупкавия топинг, защото суровината за него се превърна в лимонада или както е по-модерно да се казва – цитронада. Захарта е на вкус, може да я заместите с мед, ако сте от ортодоксалните лимонададжии. По липса на електрически уреди за производство на сок, лично запретнах ръкави и раз-два, дясна ръка, лява ръка, мускули, маса

20140211_195606

И понеже албумът „Пропаганда, хромозоми, силикон“ е силно социално ангажиран, предлагам един такъв филм с лимони. Предупреждавам, че не е смешен. Ако ви се иска нещо смешно с лимони, по-добре четете Чудомир.

ПП Смених работното заглавие от „Арабски прочит на читроновия кейк на Мери Бери“ на „Олимпийски лимонов кейк“, защото олимпийското е по-актуално в момента, кейкът се получи перфектно пръстовиден и спокойно можете да си изпечете пет дози за получаване на емблемата, а се оказа че кейкът се допълва прекрасно със сладка лимонада, както в песента „Ооолимпияда, сладка лимонада…“

Реклами
3 comments
  1. Олимпийски e и доста google friendly в момента 🙂

    • c00kingm0nster said:

      Сетих се за още една причина в подкрепа на новото заглавие. Калориите от едно парченце кейк ще ви стигнат за гигантски слалом! 🙂

    • m4nja said:

      Едно рамо от маркетинг отдела никога не е излишно.
      😉

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

TABLE MOOD

"The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."

potatofaces

easy vegetarian recipes with cinematic inclination

Fresh Cuts of Life

За виното и малките прекрасни моменти, които правят живота ни по-хубав

%d блогъра харесват това: