Шоколадов мус „Ел корасон“
Има някои неща, които са непрактични, безсмислени или откровено вредни. И все пак ги правим. Не мога да се аргументирам, че е по-добре да си правите домашен шоколадов мус, вместо да си купите от магазина. Нито от ценова гледна точка, нито от здравословна (дори и калориите да не са ви проблем, все ще се промъкне някой соев лецитин да развали доброто впечатление). Но ако обожавате шоколад, няма да са необходими аргументи, стига да ви подскажа, че предстои нещо леко, тъмно и с дъх на ром. И не става въпрос за кубинец, който играе салса.
Използвах смесица от тези две рецепти – 1 и 2.
Съставките са банални като в песента:
- 4 яйца, разделени на белтъци и жълтъци
- 150 грама тъмен шоколад
- 80 грама захар
- 100 милилитра сметана
- 100 милилитра прясно мляко
- 1 супена лъжица какао
- 1 супена лъжица нишесте
- щипка сол
- 1 капачка ром
- малко лимон
Уточнение за количеството на съставките – използвах пропорциите, които предлага момичето. Момъкът от Фкусно е забъркал една трилитрова доза, която не можах да си обясня с друго освен със синдрома ех-да-стана-някога-сладкар-ама-господар-че-да-ям-да-ям-както-аз-си-знам.
Технологията не е най-най-сложната, но ако сте начинаещи и омлетите ви все още са с черупки, по-добре не се захващайте. Четох из блогосферата за разпльокнати по пода яйца, които кучето дояло; белтъци, които си останали течни… и други лични трагедии.
Първа стъпка – разтопяваме шоколада на водна баня:
Разбиваме жълтъците с половината количество захар и какаото. Слагаме млякото да кипне и му добавяме нишестето като размиваме добре да няма буци. Добавяме жълтъчената смес и рома към млякото.
Напомням, че работим за аериран крем, а не за течно тирамису. Затова подлагаме яйцата на топлинна обработка, т.е. горната смес на котлона докато се чуе „лъб-дъб“. И разбира се, бъркаме сместа добре, защото правим фин десерт, а не нишесте от ведомствен стол с дъх на загоряло.
Когато сме готови с крема, го махаме от котлона, а след това го прибираме в хладилника.
Време е за белтъците, другата половина от захарта, щипката сол и малко сок от лимон. Всичко това се разбива на сняг. А с подобрителите, този сняг спокойно може да се нарече „меренге“.
При разбиването на белтъците на сняг моят Рубино (така пише на миксера – марка „Елит“, модел „Рубино“) се поузори. За първи път му се налагаше да бръмчи на четвърта степен толкова продължително. Започна да му се нагрява дръжката, а аз мислено го окуражавах с „Давай, момчето ми, давай“. С няколко почивки стигнахме до заветния резултат, а именно пяна с формата на човка:
Или две 🙂
За сметаната имате избор – да използвате готова бита такава, както във видеото, или сами да си я разбиете (ако миксерът не е окончателно прегрял).
Когато се сдобиете с пухкава сметана идва най-деликатният момент, а именно да смесите с лъжица крема, меренгето и сметаната. Задължително е да използвате само бавни и нежни движения, за да не се загуби обемът, който е постигнат с толкова труд.
Не сервирайте в чинийка, за да не изглежда като гонце.
Едно от предимствата на домашния спрямо купешкия мус е, че ви остават тенджери и съдинки с шоколад.
Дори и с риск да обречете следващите 9 поколения да им вали на сватбите, за нищо на света не пропускайте възможността да оближете където шоколад е останал.
ПП Който познае защо думата „аериран“ води към Силвия Кацарова, ще получи награда.
много ми хареса последната стъпка – облизването на съдовете. и аз не я пропускам. Нямам идея за Силвия Кацарова. Защо наистина?
предполагам, че защото пееше в група „LZ“.
🙂
Никога нямаше да се сетя 🙂
И аз искам да знам! Защо?
LZ: Нели отговори много скоростно във ФБ и забравих да ви уведомя тук, че конкурсът се закрива.;)
Ще ви измисля и други конкурси, важното е „никой да не си отиде обиден“ …. 😉
Благодаря за страхотната рецепта .Колко порции приблизително се получават от посочените продукти?
Здравейте. Да си призная, скоро не съм правила този мус, но като гледам рецептата и количетвото на течните съставки + яйца, се очертават 3-4 порции от около 100 мл. На снимката също съм докарала 3 чаши, но може би една е изядена зад кадър. 🙂
Сърдечно благодаря😊