Шоколадово суфле „Сега И Веднага“
След публикуването на предишната рецепта ме питаха какво означава клафути. За да избегнем същия въпрос за суфлето, бързам да уточня. В буквален превод от френски е „духам“. В готварската му интерпретация означава нещо печено (сладко или солено), с твърда коричка и въздушна вътрешност, което при всеки опит за приготвяне рискува да се спихне. Тайната за надуването на суфлето била в практиката и вътрешната увереност.
Необходимите продукти са 3 яйца, 100 гр. захар, 200 гр.черен шоколад, 80 гр. брашно и 40 гр. масло. Белтъците и жълтъците се разделят с по 50 гр. захар. Шоколадът се разтапя с маслото на водна баня и се прибавя към жълтъците със захар, след което се разбърква. Белтъците и захарта се избиват на сняг и към тях се прибавя брашното. Всичко се смесва и се разделя в алуминиеви купички. С половината от тази доза се пълнят 4 купички.
Пече се 6 (шест) минути на 200 градуса. Заради почти мигновеното изпичане наричам този десерт „Сега и веднага“.
Всяко горещо и черно суфле си партнира добре с бял сладолед, също като бялото и черното, които мечтаели да се оженят в приказката на http://podarimiprikazka.blogspot.com/.
Мушкатото в случая символизира сватбения букет на булката.
По-горе фокусът не е издържан, защото с едната ръка държа лъжицата, а с другата снимам.Този десерт има свойството да изчезва два пъти по бързо от времето, за което се пече.
ПП Бях намислила да правя „Бяло шоколадово суфле с филирани бадеми“ по рецепта на Добрин Атанасов, публикувана на сайта на момчетата с добро възпитание (a.k.a boyscout.mag), но белият шоколад загоря, а филирани бадеми НЯМА.
Докато си забърсвам лигите, държа да отбележа, че превода на суфлето, не те освобождава от обещанието да проучиш из основи клафутито 😉
За това клафути не намерих никакви пикантни истории. Нито следа от сестри Клафути, които да са си изпускали десертите по пода… Само остатъци от старофренски глаголи, наподобяващи набухване и избухване.