Шоколадово суфле „Сега И Веднага“

След публикуването на предишната рецепта ме питаха какво означава клафути. За да избегнем същия въпрос за суфлето, бързам да уточня. В буквален превод от френски е „духам“. В готварската му интерпретация означава нещо печено (сладко или солено), с твърда коричка и въздушна вътрешност, което при всеки опит за приготвяне рискува да се спихне. Тайната за надуването на суфлето била в практиката и вътрешната увереност.

Необходимите продукти са 3 яйца, 100 гр. захар, 200 гр.черен шоколад, 80 гр. брашно и 40 гр. масло. Белтъците и жълтъците се разделят с по 50 гр. захар. Шоколадът се разтапя с маслото на водна баня и се прибавя към жълтъците със захар, след което се разбърква. Белтъците и захарта се избиват на сняг и към тях се прибавя брашното. Всичко се смесва и се разделя в алуминиеви купички. С половината от тази доза се пълнят 4 купички.

Пече се 6 (шест) минути на 200 градуса. Заради почти мигновеното изпичане наричам този десерт „Сега и веднага“.

20140803_125200Всяко горещо и черно суфле си партнира добре с бял сладолед, също като бялото и черното, които мечтаели да се оженят в приказката на http://podarimiprikazka.blogspot.com/.

10406748_784470294920784_2366754346528187610_nМушкатото в случая символизира сватбения букет на булката.

20140803_125241

По-горе фокусът не е издържан, защото с едната ръка държа лъжицата, а с другата снимам.Този десерт има свойството да изчезва два пъти по бързо от времето, за което се пече.

ПП Бях намислила да правя „Бяло шоколадово суфле с филирани бадеми“ по рецепта на Добрин Атанасов, публикувана на сайта на момчетата с добро възпитание (a.k.a boyscout.mag), но белият шоколад загоря, а филирани бадеми НЯМА.

Реклами
2 comments
  1. magareshko said:

    Докато си забърсвам лигите, държа да отбележа, че превода на суфлето, не те освобождава от обещанието да проучиш из основи клафутито 😉

  2. c00kingm0nster said:

    За това клафути не намерих никакви пикантни истории. Нито следа от сестри Клафути, които да са си изпускали десертите по пода… Само остатъци от старофренски глаголи, наподобяващи набухване и избухване.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s

TABLE MOOD

"The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."

potatofaces

easy vegetarian recipes with cinematic inclination

Fresh Cuts of Life

За виното и малките прекрасни моменти, които правят живота ни по-хубав

%d блогъра харесват това: