Петъчен глад
С нястоящата рецепта искам да натъртя пред основателя на блога необходимостта от рубрика „бързо и смело петъчно меню за мързеливи работливци“! Представям си, че в нея ще се разказва за това как може да си приготвим нещо вкусно в края на работната седмица, когато вече сме уморени и не ни се ще да се размотаваме часове наред в кухнята!
Съвсем в духа на тази потенциална рубрика, днес, петък 13ти, ще ви разкажа как си направих солен кекс или ако искам да звуча по-така, зеленчуков пай! Изглежда така:
А се приготвя ето така:
Взимате тесто и плънка, подреждате ги на слоеве и печете!
Или по-конкретно, за тестото смествате:
- 3 чаши прясно мляко;
- 125 мл олио;
- 3 яйца;
- 1 супена лъжица бакпулвер;
- половин чаена лъжица сол;
- 3 супени лъжици настъргано сирене (може да е кашкавал или нещо по-твърдо, тип пармезан)
- 12-15 (препълнени) супени лъжици брашно.
Разбърквате всичко добре, така че да се получи тесто значително по-гъсто от това за палачинки, но значително по-рядко от това за питка.
Продуктите за плънката изберете сами в зависимост от това какво ви се яде тази вечер – може да сложите зеленчуци, месо или морски дарове, единственото изискване е сместа да е „мокричка“. Аз запържих лук в малко олио, добавих маслини и печени чушки, задуших сместа за около 5 минути, след което сложих натрошено сирене. Като подправка добавих мащерка.
Включете фурната на 175 градуса без или 150 гоадуса с вентилатор.
Избирате си подходяща тавичка или кексова форма и вземате необходимите мерки за да не залепне печивото – знаете упражнението, намазвате дъното с олио, поръсвате с брашно. Изсипете вътре половината тесто, добавете лъжица по лъжица плънката, след което покрийте с остатъка от тестото. Печете докато получите приятно златист цвят, а по клечката за зъби не залепва тесто.
В този си вид, соления кекс, още познат като зеленчуков пай, върви добре със салата и вино!