Доматена супа за душата
Мисля, че постната супа не получава вниманието, което заслужава. Рецептите, в които не фигурира масло или телешки/пилешки бульон са ужасяваща рядкост. Истината е, че е много лесно да направиш супа с парче месо. Дори един кокал е достатъчен, за да се превърне водата в супа. Малко по-трудно е да се направи постна зеленчукова супа, която да няма вкус на умити корени. Смея да твърдя, че съм овладял изкуството на зеленчуковата супа и сега ще ви покажа как се получават нещата.
Може да звучи малко странно, но в основата на хубавата доматена супа стои целината. От нея ще ви трябва около една шепа, нарязана на кубчета. От доматите ще ви трябва една консерва, тоест около 500 гр. Ако ползвате истински домати, ще са ви необходими малко повече, може би 600-700 гр. Естествено, с тези от консервата е доста по-лесно. Моля, не ползвайте доматено пюре. Ужасно е. Ако искате да направите пресните домати с по-интензивен вкус, добавете сушени домати. Ще ви трябва още: една малка глава лук, един малък морков, 2-3 скилидки чесън, 3-4 супени лъжици зехтин или олио (напълно в реда на нещата е да сипете зехтин, колкото ви душа иска). От подправките вземете мащерка, риган и черен пипер, ако доматите са от консерва или бял пипер, ако са пресни. Ако не обичате магданоз си подгответе един малък стрък пресен лук за да поръсите супата накрая. Може и по малко от двете, разбира се. Да не забравяме сол. Продуктите са за две супи. Оставям на вас да прецените, дали искате да сгъстите супата с един малък картоф. Лично аз смятам, че не е необходимо.
Първото действие включва, сваряването на нещо като зеленчуков бульон с малко вода. Участват целината, лука, чесъна и моркова, зехтина и солта. Не отнема много време – около половин час вреж и кипеж на по-силен огън. Водата трябва да е около 2 чаши. Не се притеснявайте да доливате, когато видите, че много се изпарила.
Зеленчуците трябва да се сварят добре и да си пуснат разните работи. За да прецените, опитайте. Общо взето, нещото в тенджерата трябва да има вкус на тънка супа от целина. Когато достигнете момента на убеждението добавате доматите и подправките и разбъркайте. До готовата супа ще трябва да почакате още около половин час бълбукане на слаб огън. Ползвайте капак, защото доматената супа плюе.
След втория половин час, дръпнете от огъня и оставете малко да поизстине, след което я пасирайте добре и voilà, имате доматена супа за вечеря!
Чудесна идея е това с целината. Ще пробвам и твоя вариант
целината е голяма работа! ^_^