Зелени аспержи със сос Холандез

Заглавието спокойно може и да е „Зелен пиниз със сос“, но нека да отдадем заслуженото на това ястие, защото наистина се получава доста фино и ефектно.

Оптималното количество за две порции, според мен, е 250 гр. аспержи. За соса използвах два жълтъка, 25гр розе и между 75 и 100 гр. масло. Забелязах рецепти, които препоръчват 125 гр. масло, но според мен това би било прекалено, а аз обичам мазно. Предизвикателството в приготвянето е по-скоро логистично т.е. последователността е важна, за да не се създава излишна паника.

Първо изчиствате и измивате аспержите. Почистването е малко пипкава работа, но е хубаво да се свърши добре, за да не остават конци и да развалят удоволствието. Горният край не се бели. От него се махат само по-твърдите израстъци. Долният  се подрязва около сантиметър и половина и стеблото се обелва тънко с нож, така че да падне повърхностната твърда част. Изплаквате ги добре и ги оставяте засега.

Разтапяте маслото в един съд и изключвате котлона, но оставяте маслото, защото не трябва да изстива.

В едно канче или метална купа, слагате двата жълтъка, виното (може и бяло), щипка сол и малко студена вода. Разбърквате на ръка, след което се заемате да приготвите водната баня за соса. Най-удачно ми се стори това да се случи в тиган, защото тигана е открит и няма опасност водата да кипне неконтролируемо. Сипвате вряла вода в тигана и я оставяте да заври леко в тигана. Докато това стане можете да си подготвите още една тенджера с гореща вода, в която да сварите аспержите.

Когато водата в тигана заври, намалявате малко котлона, така че леко да клокочи и топвате съда с яйцата в него. Бъркате непрекъснато, докато соса се сгъстява. Идеята е да не стават топчета. Готово е, когато е млко по-гъсто от тесто за палачинки. Когато това стане, изваждате от тигана и започвате да сипвате разтопеното масло на тънка струйка, като през това време бъркате чевръсто. С това соса е готов.

Аспержите се варят точно като броколите – 4-5-6 минути във вряща подсолена вода. Според мен не е нужно да ги връзвате, още по-малко със син канап, като Бриджет Джоунс. Когато минат минутите, изваждате, изцеждате и изплаквате със студена вода. Подраждате красиво в една чиния, заливате със соса, поръсвате с черен пипер и готово!

Advertisements
5 comments
  1. Ох, тоя холандез, не знам кога ще се осмеля да го направя 🙂

    • m4nja said:

      няма да се плашиш! бъркай смело! ^_^

  2. Dr_Rad said:

    Зелени шпаргели? Боа – умерзително!

    • m4nja said:

      B)

  3. Мамчо said:

    Страхотна рецепта, много добре обяснена и става от раз!!!
    Само един коментар- за аспержите 3мин. Са достанъчни.
    Хапнахме чудесно, благодаря!!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

TABLE MOOD

"The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."

potatofaces

easy vegetarian recipes with cinematic inclination

Fresh Cuts of Life

За виното и малките прекрасни моменти, които правят живота ни по-хубав

%d bloggers like this: