Зелени аспержи със сос Холандез
Заглавието спокойно може и да е „Зелен пиниз със сос“, но нека да отдадем заслуженото на това ястие, защото наистина се получава доста фино и ефектно.
Оптималното количество за две порции, според мен, е 250 гр. аспержи. За соса използвах два жълтъка, 25гр розе и между 75 и 100 гр. масло. Забелязах рецепти, които препоръчват 125 гр. масло, но според мен това би било прекалено, а аз обичам мазно. Предизвикателството в приготвянето е по-скоро логистично т.е. последователността е важна, за да не се създава излишна паника.
Първо изчиствате и измивате аспержите. Почистването е малко пипкава работа, но е хубаво да се свърши добре, за да не остават конци и да развалят удоволствието. Горният край не се бели. От него се махат само по-твърдите израстъци. Долният се подрязва около сантиметър и половина и стеблото се обелва тънко с нож, така че да падне повърхностната твърда част. Изплаквате ги добре и ги оставяте засега.
Разтапяте маслото в един съд и изключвате котлона, но оставяте маслото, защото не трябва да изстива.
В едно канче или метална купа, слагате двата жълтъка, виното (може и бяло), щипка сол и малко студена вода. Разбърквате на ръка, след което се заемате да приготвите водната баня за соса. Най-удачно ми се стори това да се случи в тиган, защото тигана е открит и няма опасност водата да кипне неконтролируемо. Сипвате вряла вода в тигана и я оставяте да заври леко в тигана. Докато това стане можете да си подготвите още една тенджера с гореща вода, в която да сварите аспержите.
Когато водата в тигана заври, намалявате малко котлона, така че леко да клокочи и топвате съда с яйцата в него. Бъркате непрекъснато, докато соса се сгъстява. Идеята е да не стават топчета. Готово е, когато е млко по-гъсто от тесто за палачинки. Когато това стане, изваждате от тигана и започвате да сипвате разтопеното масло на тънка струйка, като през това време бъркате чевръсто. С това соса е готов.
Аспержите се варят точно като броколите – 4-5-6 минути във вряща подсолена вода. Според мен не е нужно да ги връзвате, още по-малко със син канап, като Бриджет Джоунс. Когато минат минутите, изваждате, изцеждате и изплаквате със студена вода. Подраждате красиво в една чиния, заливате със соса, поръсвате с черен пипер и готово!
Ох, тоя холандез, не знам кога ще се осмеля да го направя 🙂
няма да се плашиш! бъркай смело! ^_^
Зелени шпаргели? Боа – умерзително!
B)
Страхотна рецепта, много добре обяснена и става от раз!!!
Само един коментар- за аспержите 3мин. Са достанъчни.
Хапнахме чудесно, благодаря!!