Шоколадови блокчета с малини
Френското гато о шокола е дало началото на много и разнообразни рецепти. Както казваше една приятелкакато, когато я питахме за технологията на един зелен сладкиш – много лесно! Нали знаеш гато о шокола? Същото, но с бял шоколад и зелен чай.
Първоизточникът на шоколадовите блокчета е, разбира се, гатото о шокола, който се пече в постлана с фолио тавичка (за по-лесно изваждане от формата след печене).
Тук не си играх с водна баня, а сложих какао на прах и настърган черен шоколад в тестото. Имаше още масло, яйца, захар, брашно, ромова есенция, сода и сол.
Като изстине хубаво, се вади от формата и се нарязва на блокчета. Украсата е по вдъхновение и според наличните продукти, а именно: разтопен шоколад за спойка, какао на прах, малини, листа от мента, шарени захарни точици…
За перфектен паралелепипеден вид на блокчетата може да си поиграете с остър нож, както и да ги оставите за кратко в хладилник. При тази партида нямаше време за тунинговащи процедури и са леко неглиже:
Кутията сладолед и гирите случайно попаднаха на снимката, но реших да не ги изрязвам, за да подсещат, че блокчетата са подходящи за поднасяне със сладолед, и за да престанете да отлагате упражненията с гирички.