Минестроне
Според историческите източници това е една прастара зеленчукова супа. Толкова стара, че рецептата се е изгубила и в днешно време съставките варират от тези за най-обикновена градинарска супа с всякакви зеленчуци до зеленчукова супа с макарони и бекон. Последното съм го гледал в изпълнение на Джейми Оливър. На картинка изглежда примамливо, но за вкуса съм малко скептичен. Сигурно за експеримент става. В моя вариант супата не съдържа месо. Мисля, че за месото си има достатъчно други хубави супи. Освен това винаги съм смятал, че не е никакво предизвикателство за сготвиш супа с месо. Та значи ето какво слагам аз:
- 1 глава лук нарязана на ситно
- 1 зелена чушка нарязана ситно
- 1-2 домата, нарязани на кубчета
- 3-4 скилидки чесън
- половин чаша зърнени неща – боб, леща, грах, пшеница
- 1 морков
- да речем, около 50 гр. целина, нарязана на малки кубчета
- няколко пера от целината
- черен или зелен пипер
- риган
- много малко червен пипер, защото нали има чушка
- сол
- олио за запържване и зехтин за след това
- по желание на гладните, може да се сложи и една (много) люта чушка.
Приготвянето става по следния начин. Лукът се запържва с олиото в една тенджера, така че хубаво да се поразтопи. След като това стане се изсипват първо нарязания морков и целината, а след това нарязаната чушка. Бъркане, задушаване, бъркане, задушаване. Ако сте решили супата да е люта сега е момента да запържите и лютата чушка в олиото. Добавяте зърнените неща и отново бъркате. Когато решите, че нещата изглеждат достатъчно добре, заливате с, да речем, литър и половина вряла вода. Поръсвате със сол, черен пипер и риган. Два-три плясъка зехтин. Изсипвате доматите и ситно нарязания чесън и оставяте да се вари на бавен огън. Добре е да се повари по-дълго – някъде към половин час или 45 минути, за да се сварят добре зърнените неща. Когато това стане, сервирате гореща и украсявате с перата от целината. Красота!