Кайсиева панакота с шоколадов ганаш
Имате две непознати думи в заглавието? Няма страшно, само лъжица ще ви е нужна да се преборите с този десерт.
От серията летни кремчета бях обещала крем с кайсии и шоколадова заливка. Комбинирах две рецепти и малко се обърках колко захар е нужна, като сложих повечко. Публикувам ви пропорциите заедно с грешката, която за мен се оказа щастлива случайност. Не толкова съдбовна като откритието на пеницилина, но все пак заглуши киселата жилка на кайсиите без да превръща десерта в сорбе. Желатинът също потиска вкусовете, което оправдава двете ванилии (ванилията е вкус, а не аромат, запушете си носа и нищо няма да усетите).
Продукти за 5 порции:
250 г кайсии
120г пудра захар (вместо една супена лъжица)
400 мл течна сметана 30%
2-3 с.л. мед
10 гр желатин
2 ванилии
За шоколадовия ганаш:
150 мл течна сметана
100 г шоколад
Кайсиите се измиват и разполовяват, махат се костилките и се подреждат с отвора нагоре в тавичка. Поръсват се със захар и се пекат под грила на фурната за 5-10 минути. Охлаждат се и се махат кожите. Все едно белите кожа от изгорял на плажа гръб (но вие вече не правите така, знам, че използвате слънцезащита и ядете по 5 плодчета и зеленчука на ден). Пасират се до гладко пюре.
Сметаната, ванилиите и меда се загряват, като се отстраняват от огъня преди сместа да кипне.
За желатина както обикновено – накисва се в 2-3 супени лъжици вода, за да набъбне, после се загрява до втечняване и прозрачност.
Сметаната се добавя към плодовото пюре, добавя се желатина и се разбърква много добре. Разпределя се в чашките за поднасяне и се охлажда 2-3 часа в хладилника.
След 2-3 часа пак се сещате, че имате десерт за довършване и си приготвяте шоколадовия ганаш, като загрявате сметаната и пускате вътре натрошените шоколадови блокчета. Бъркате, докато се получи гладък шоколадов сос. След това се изсипва като втори етаж във всяка купичка.
Забърках десерта, докато вървеше концертът на Мика в Берси от 2016. В интервюто от миналия пост същият споделя, че цени храна в балансирани цветове.
Настоящата панакота е идеалният летен десерт. Двата топли цвята – бледо оранжевото от кайсиите и светло кафявото на разредения шоколад си партнират чудесно в топлата гама за слънчево настроение, а готовият десерт се поднася от хладилника за разхлаждащ ефект.
Този студен десерт в топли цветове ми припомни историята на едно момиче от общежитието навремето, което работеше като продавачка в „Манго“ и ни издаваше различни тайни от света на модата. Като желязното правило да не съчетаваш в облеклото си повече от три основни цвята. После от слънчевата южна Франция тя замина сезонно в някакво поделение на армията в Шербур, където плащаха повече от „Манго“. Там срещна един готвач. Шербурските дъждове не успяха да потушат страстите, или пък двамата са имали чадъри, ожениха се и той заготви манджи познайте в колко цвята. 😉