Шоколадова торта с малини

Продукти
За блатовете:
225 г черен шоколад с високо съдържание на какао
175 г масло, нарязано на парченца
1 ванилия
2 ч.л. инстантно кафе
100 г смлени сурови бадеми
2 препълнени с.л. брашно
1 ч.л. сол
5 яйца
140 г кристална захар
Около 10 броя пресни малини или други горски плодове
6 суп.л. малиново сладко
За крема:
500г маскарпоне , 300 г рикота, 100г захар
За глазурата:
140 г черен шоколад, начупен на парчета
100 мл течна сметана
За декорация:
Пресни малини,
Суров шам фъстък
Технология

Блатовете напомнят класическото гато о шокола, но имат бадеми като бонус. Разтопете шоколада и маслото на водна баня и оставете за изстине. Добавете към него ванилията и кафето. Добавете смлените на ситно бадеми. Сложете в отделна купа брашното и солта. Разбийте с миксер яйцата, докато удвоят обема си. Трябва да станат доста пухкави, поне 3-4 минути на най-висока скорост на миксера. Бавно прибавете захарта, разбивайте още минута.

Добавете шоколадова смес към яйцата, разбъркайте леко. Прибавете на два пъти сместа от бадеми и брашно, докато разбърквате внимателно с лъжица. Включете фурната на 170 С, застелете с форми с диаметър 23 см форма с пекарска хартия. Разделете мислено сместа на 2 части и изсипете във формите.Ако разполагате с две форми, печете двата блата едновременно. При мен беше последователно.
Пече се на загрята фурна около 15-20 минути – блатовете трябва да са леко влажни в средата и да стоят като недопечени (все пак малко по-сухи от gateau au chocolat moelleux). Оставяте да изстинат, след което се вадят от формите върху решетката.
 
За крема разбъркайте с бъркалка (НЕ миксер!) маскарпонето, рикотата, захарта и ванилията. Не ползвайте миксер, за да не се разводни крема от високите обороти.

За да сглобите тортата сложете единия блат върху чинията за сервиране. Смесете сладкото с намачканите с вилица до пюриране малини (може и замразени, ако нямате пресни). Разстелете добре върху блата. Разпределете равномерно крема върху плодовете без да ги разбърквате, нека да останат един черен и един бял пласт. Поставете горния блат и притиснете леко без да карате пълнежа да се разлива по ръбовете.
За направата на глазурата, пригответе ганаш като кипнете сметаната, начупите шоколада в нея и оставете да се разтопи. Разбърква се до получаванто на хомогенна смес, която постепенно се сгъстява. Оставете да се охлади, след което покрийте тортата с шоколадовата смес. Украсете с малини и сурово кашу.
Охладете за няколко часа и нападайте.
Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

TABLE MOOD

"The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."

potatofaces

easy vegetarian recipes with cinematic inclination

Fresh Cuts of Life

За виното и малките прекрасни моменти, които правят живота ни по-хубав

%d bloggers like this: