Лимонови тарталетки
За тестото:
- 250 гр брашно
- 50 гр пудра захар (чичо, защо кашляш?)
- 50 гр смлени бадеми
- 160 гр масло
- 2 жълтъка
За крема:
- 3 жълтъка
- 100 гр захар
- 75 гр царевично брашно
- Сока от два лимона
- Кората от един лимон
- 25 гр масло
- 250 мл вода
Пропорцията е идеална за 9 тарталетки, приготвени във формички с 15 см диаметър. Много практично е такива основи да се изпекат предварително, когато времето и вдъхновението са в изобилие, след което да се замразят. Сглобяването със съответните крем или пълнеж може да стане бързо и лесно, с повод и без повод.
Маслото се нарязва на малко парченца и се оставя да омекне на стайна температура (на 25 градуса е просто удоволствие да се работи с масло). Разбиват се с миксер (или тел) омекналото брашно със захарта и жълтъците. Добавят се брашното и смлените бадеми. Оформя се хомогенна топка от тестото. При нужда се добавят 1-2 супени лъжици вода. Покрива се плътно с найлоново фолио и се оставя за 1 час в хладилник.
Тестото се разточва до кора се дебелина около 2 мм. Изрязват се кръгчета от кората малко по-големи от формичките. Застилат се дъното и стените на всяка формичка, добавят се няколко зрънца сух фасул, за да не тръгне да се надига кората без време. Печенето е за 20 мин в предварително загрята фурна на 160 гр. Малко преди готовност отстраних фасула и допекох, така че и дъното да има приятно златист цвят. Изваждането на готовите основи става с деликатен жест след изстиване на формичките. При ползване на формички с незалепващо покритие, това е много лесно.
Кремът ми стигна за 7 тарталетки, само да вметна. Към по-горе посочените съставки добавих една ванилия и 3 капки есенция от лайм за разкош.
Предупреждение – с два лимона кремът е на границата на търпимото кисело. Ако не се консумира с нещо друго подсладено (сироп, кафе), може да се мисли за втори целувчен етаж (разполагате с доста останали белтъци) или редуциране на количеството лимонов сок.
Настъргва се кората на един лимон, изцежда се сокът от два. 250 мл вода се слагат на горещ котлон. Лимоновия сок и царевичното брашно се смесват до получаването на хомогенна каша. Преди да заври водата се намалява котлонът и се добавя кашата, като се бърка енергично с тел. Когато сместа се сгъсти добре, се добавят захарта, жълтъците, лимоновата кора и маслото. Бъркането с тел става енергично по дъното в кръгообразни движения, за да се избегне образуването на компромати като буци и парцали. Ако сте майстори на крем патисиер или сос бешамел, това няма да ви затрудни.
Изстиналите тестени подложки се пълнят до ръба с изстинал крем и се декорират по вдъхновение.
Готовите тарталетки стават за незабавна консумация или дългосрочно замразяване.