Къри за мрачен есенен ден
Отне ми години за да се науча да харесвам сладките картофи (батати), но след като ми се наложи да ги купувам (много добър източник на вит. А за домашните влечуги през зимните месеци, но влечугите са малки, а картофите големи!), реших да се науча и да ги готвя!
Освен печени с масълце, батати са много подходящи за крем супи, а както се оказва и за къри! Признавам, не е много автентично (сладките картофи идват от другата, по-западната Индия), но в случая избирам вкуса пред традициите!
За това къри ще ви трябват:
- 2 средно големи батата (вече се намират и българско производство, на доста добра цена!);
- 2 чушки (може би червени ще паснат по-добре на цвят);
- джинджифил (на размер колкото половин палец);
- 200 мл кокосово мляко;
- 4-500 гр. обезкостено (и обезкожено) пиле;
- глава лук;
- 1 с.л. къри;
- люта чушка или сушено чили (колкото повече, толкова повече!).
Нарязвате картофите и джинджифила на малки парченца, и ги слагате да се варят в кокосовото мляко. Ако има нужда добавете вода, но малко – колкото да ги покрие. Догато картофите се варят, в друга тенджерка запържете лука с чушките, сложете кърито и добавете нарязаното на залчета пиле. Оставете да се задушава на слаб огън. Не забравяйте сол и пипер!
Сладките картофи са доста твърди и се режат трудно (внимавайте с беленето!), но се сваряват изненадващо бързо. Ще ви трябва не повече от 20тина минути за да омекнат. Пасирайте бавно (плюе!) докато получите приятно хомогенна смес.
Смесете соса и пилето, разбъркайте добре и оставете на огъня още 10тина минути. Ако ви се стори твърде гъсто, добавете малко вода, ако е рядко – оставете го на огъня по-дълго.
Сервирайте с ориз.
И чаша червено вино.
Звучи много яко, трябва да се пробва! И другия път нека има снимка и на чашата с вино за доказателство, че това не са само празни приказки.;)