Пайчета от Карелия (чиста проба цървулки!)

Като човек не само посещавал, ами и задържал се по далечни земи, от време на време ме обхваща носталгия. В такива моменти практикувам готвенето като по-евтина алтернатива на пазаруването на самолетни билети. По този случай днес ще си говорим за karaljanpirakka, в превод – пайчета от Карелия, на външен вид  – баш цървулки!

За плънката са нужни следните продукти:

  • 200 мл ориз (от този с по-късички зрънца);
  • 200 мл вода;
  • 1 ч.л. сол;
  • 1 л мляко.

Оризът се слага да се вари първо във водата. След като я изпие, добавете млякото. Оставете го да къкри на слаб огън докато набъбне и стане гъстичък – това отнема около час. Не забравяйте да му добавите сол! Оставете го на страни да изстине и се заемете с тестото. За него ви трябват:

  • 400 мл ръжено брашно;
  • 100 мл бяло брашно;
  • 200 мл вода;
  • 1 ч.л. сол.

Знаете как става – правите кладенче от брашното, сипвате вътре водата и започвате да месите. Използвайте смес от двете брашна за да поръсите плота, на който ще работите. Меси се лесно и много бързо ще успеете да направите една гладка топка. Разточете я на руло с диаметър около 4-5 см, след което нарежете на около 22-24 филийки. С точилка оформете тънички елипси. В средата на всяка кора, по дължина, сложете от оризовата плънка. Повдигнете внимателно дългите страни и щипейки с два пръста, нагънете ръбчетата, започвайки от средата по посока към двата края, така че да се оформи нещо като лодка или цървулче. Ето така:

Ииии… Да, цветът е малко гаден, от ръженото брашно!

Пече се на силна фурна, около 250 градуса с вентилатор, докато плънката стане златна – около 15-20 минути. Намажете ги с масло с вода (1:1) докато са още топли.

 

Използавйте времето докато добре загънатите цървулки се пекат за да сварите 2-3-4 яйца. Трябва да са много твърдо сварени! Когато поизстинат, обелете ги и ги намачкайте с вилица заедно с около 50 гр масло. Слагате от яйчената салата върху пайчетата и ядете. Много добре вървят (съвсем не по фински!) със зелена салата и червено вино.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

TABLE MOOD

"The discovery of a new dish does more for the happiness of the human race than the discovery of a star."

potatofaces

easy vegetarian recipes with cinematic inclination

Fresh Cuts of Life

За виното и малките прекрасни моменти, които правят живота ни по-хубав

%d блогъра харесват това: