Една Гарашова година
2019-та беше една добра Гарашова година. Собствено направих 7 торти „Гараш“ и опитах две чужди. След силен обществен натиск и известно помайване от моя страна, най-сетне сглобих рецептата. Напомням, че блатовете са по рецепта на Любка Атанасова (LUBakery), кремът е по рецепта на Катерина Рангелова (SugarMouse) и идеята за украса от позлатени лешници е на Тамта Калваши (MyFrenchGourmandises).
Блатове:
250 гр. пудра захар
6 бр. белтъци
250 гр. смлени орехи
2 с.л. натурално какао
2 с.л. брашно
Разбиват се белтъците с пудрата захар. Добавят се предварително смлените орехи, какао и брашно. Сместа се разделя на четири равни части, които се разстилат равномерно върху хартия за печене /с предварително начертан кръг с диаметър 22-23 см/. Всеки блат се изпича в предварително загрята /180 градуса/ фурна за 10-15 мин.
Печенето на блатове върху хартия с разчертани окръжности е много хитро, лесно за изпълнение и работи безотказно (изпробвано на курс с Люба и вкъщи). Текстурата на тестото е достатъчно гъста и послушна, за да не напуска очертанията на кръга. След изпичане блатовете приличат по цвят и аромат на гигантски ореховки, а по цвят и форма на обикновени кравешки бомби. Внимавайте да не ги изгорите, колко му трябва на един белтък…
Крем:
200 мл Baileys Chocolat Luxe
30 гр. захар
6 жълтъка
100 гр. масло, меко
100 гр. натурален шоколад, разтопен
С телена бъркалка разбъркайте жълтъците и захарта, добавете Bayleis Chocolat Luxe. Поставете купата със сместа на водна баня и гответе с енергично и непрекъснато бъркане с телената бъркалка, докато сместа леко се сгъсти. Свалете от водната баня и започнете да разбивате с миксера, докато сместа се охлади и стане пухкава. Като продължавате да разбивате с миксера на ниска степен, добавете малко по малко маслото. Накрая прибавете разтопения и охладен шоколад.
Кремът с бейлис ми е много любим, посочените количества обикновено стигат за намазване между блатовете, за декорация се приготвя отделно шоколадов ганаш (възможно най-класическия, обикновено ползвам пропорциите, описани в рецептата на шоколадово-малиновата торта).
Тортата оставяме поне за една нощ в хладилник.
Декорация:
Класическата декорация изисква зелен кокос, който по някаква причина не ми се нрави. Затова на снимките ще видите решения с накълцан на едро шамфъстък за доближаване на класическия изглед, портокалов шоколадов чипс за летен рожден ден и позлатени лешници за новогодишен разкош!