Една по-различна палачинка
Сезонът на ягодите е кратък и едва ли още една ягодова рецепта ще ни дойде в повече. Ето как можете да си направите „немска“ палачинка в пролетен вариант.
Продукти:
3 яйца
7 супени лъжици брашно
щипка сол и щипка захар
около 300 мл. прясно мляко, може около 100 мл. от този обем да е вода
Изпълнение:
разбиват се яйцата със солта и захарта, добавя се половината от прясното мляко, след това и брашното, разбива се добре (с тел не е трудно, но може и с миксер), а накрая се добавя останалото мляко.
Намазват се стените на тавичка (може пирексова, правъгълна или кръгла ) с масло, изсипва се сместа и се пече на 170 градуса около 30-40 минути. Имайте предвид, че ако сместа е по-гъста (зависи все пак от брашното) палачинката става по-дебела, а при по-течна смес става по-пухкава и красиво се изкачва по стените на тавичката, така че може да се напълни от вътре с плодове.
Възможно е също така да се пече и в малки кръгли съдове/купички, което дава възможност да се приготвят индивидуални, пълнени с плодове и сладолед палачинки.
Печената палачинка се различава по вкус от стандартните палачинки (класиката си е класика!) на тиган, но си има своите предимства – диетична е, а и се приготвя по-бързо и не се налага дълго да се стои пред печката.
Разбира се, една правилно позиционирана топка сладолед никога не е излишна!